
 

INTERPRETATION:   IIAR SC 2019-3 
 
SUBJECT:   Tee Diffusers on Relief Headers 
 
  
BACKGROUND: IIAR 2-2014 Addendum A, Section 15.5.1.1.5 states that the 

termination of atmospheric relief discharge piping shall be directed 
“upward.” Appendix A15.5.1.1.5 (erroneously labeled as A15.5.1.5) 
states that “The design at the vent end point may be a ‘tee’ 
diffuser,…” 

 
QUESTION 1: Is a horizontal discharge through a tee, with no vertical upward 

component, sufficient to meet the intent of the standard, or must all 
discharges to atmosphere have a vertical-upward component (i.e. 
at some angle above horizontal)?  

 
   
ANSWER 1:   A diffuser without a vertical discharge component is unacceptable 

to meet the requirements of the standard.   
 
 
COMMITTEE 
ACTION:   Clarify informative appendix to ensure that diffusers must have a 

vertical component.  
 
 


